Vezovi

Čuvanje tradicije, osjećaj povezanosti s precima, kontinuitet samo su neke od riječi kojim se može okarakterizirati Međunarodna smotra folklora »Đakovački vezovi« pod visokim pokroviteljstvom HRVATSKOG DRŽAVNOG SABORA.

Đakovo, grad koji je godine 1989. proslavio 750. rođendan domaćin je smotre folklora Slavonije i Baranje “Đakovački vezovi” koja se održava svake godine (od 1967.) početkom mjeseca srpnja. Naziv Smotre potpuno odgovara priredbi: sudjeluje pedesetak folklornih skupina s oko dvije tisuće izvođača, a svaka skupina ima drugačiju nošnju, svaka nošnja drugačiji vez. Tisuće vezova! Svečana povorka svih sudionika prolazi ulicama grada kao neka pokretna izložba boja i linija kao da se duga spustila na grad.

Ljetna pozornica u Strossmayerovom parku je središte događanja. Smjenjuju se grupe, pjesme, plesovi, običaji. Program traje neprekidno do večernjih sati a gledalište se ne prazni. Teško je naći dvije jednake nošnje, svaka svojom ljepotom privlači pažnju. Uvečer gledalište postaje pretijesno. Bira se najljepša nošnja za djevojke i snaše – i to je velika revija ljepote; ne znaš jesu li ljepše djevojke, snaše ili nošnje.

“Đakovački vezovi” nisu samo revija nošnji. U katedrali uz orgulje nastupaju poznati operni umjetnici ili pjevački zborovi. U izložbenom salonu izlažu likovni umjetnici. Slavonski i baranjski vinari organiziraju izložbu i degustaciju vina.

Konj, ta plemenita životinja nestaje s njiva i ulica. U radu su ih zamijenili strojevi, a konji su ostali ljubav i ponos svojih vlasnika i privlačnost konjičkih sportova. U mnogih seljaka-uzgajivača konja ljubav prema ovoj lijepoj životinji i dokaz je njegovog imovnog stanja.

“Đakovački vezovi” su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge. Način na koji ih pokazuju tisućama posjetilaca ne može biti ljepši: svatovske zaprege! Seljačka su to kola s upregnutim konjima, okićenim cvijećem, vezenim jastucima i peškirima, ponjavcima kao nekad davno za svadbu.

Sportski program se odvija na hipodromu. Skakanje preko prepona, vožnja dvoprega i četveroprega prilika je da se konji vide u njihovoj punoj ljepoti.
Dani “Đakovačkih vezova” posjetiocima ostaju nezaboravni.